Symfonický orchestr

Symfonický orchestr města Boskovice byl obnoven přibližně v únoru 2017. V tomto roce se také poprvé představil veřejnosti v rámci červnového koncertu na nádvoří zámku v Boskovicích při příležitosti oslav dne dětí. Následující koncert byl ve znamení spojení symfonické hudby s klasickým tancem. Ke spolupráci byly přizvány baletní soubory ze ZUŠ Boskovice a ZUŠ Blansko. O mimořádném zájmu veřejnosti svědčila nejen plně obsazená Sokolovna, ale i vstupenky, které byly vyprodány den před koncertem. Právě tyto momenty jsou oním „hnacím motorem“ pro ty, kteří v orchestru hrají. Hřeje je vědomí, že hodiny strávené na zkouškách mají smysl, a že nepřinesou radost jenom jim samotným. V širokém repertoáru SOMBu je nejen klasická symfonická hudba, ale také muzikálové a filmové melodie, které orchestr předvedl nejen v Boskovicích a jeho okolí, ale také v polské Rawě Mazowiecke.

Téměř nikdo v orchestru se profesionální hrou na hudební nástroj neživí, hudba je jen jejich koníčkem. Na koncertě vám tak hrají např. rehabilitační sestra, veterinární lékařka, dětská sestřička, obchodní zástupce, lesní inženýr, farmaceut, učitelka v mš, kuchař, farář, učitelé a žáci základnícha středních škol, studenti gymnázií a střední pedagogické školy. Celkově má orchestr asi 45 členů. Přesný počet hráčů je proměnlivý podle obsazení studovaných skladeb především je závislý na časových možnostech hráčů.

Orchestrů jako je ten boskovický je v republice asi sedm. Jejich hráči jsou většinou „posbíráni“ ze širokého okolí. Proto nás těší, že v případě SOMBu tvoří více než polovinu členů lidé s trvalým bydlištěm v Boskovicích. Zbylé hráče pak můžete potkávat zejména v Letovicích, Rájci, Ráječku, Dolní Lhotě a Újezdě.

Orchestr od počátku roku 2018 přešel pod Kulturní zařízení města Boskovice a zkouší každou středu od 18. hodiny večerní v prostorách Modrého salonku pod taktovkou dirigentů Tomáše Pléhy a Dominika Pernici.

Kontaktní osoba: Miroslava Krajíčková, tel.: 730 548 53, mailová adresa: miroslava.krajickova@kicboskovice.cz.

FB stránky: odkaz

Caffe Bar Skleník